Z tego artykułu dowiesz się:

Czy wiecie, że w większości krajów, w których używanie marihuany jest legalne, istnieje prawo nakazujące badać każdą partię pod kątem zanieczyszczeń mikrobiologicznych? Jest to jeden z argumentów, dla których uważam, że należy zalegalizować marihuanę. Niejednokrotnie zdarza się, że susz niewiadomego pochodzenia, uprawiany bez żadnej kontroli i specjalistycznej wiedzy z zakresu fizjologii roślin i mikrobiologii ulega kontaminacji patogenami. Jest to szalenie groźna sytuacja.

Prawdopodieństwo zanieczyszczenia

Zdarza się, że taki nieprzebadany susz palą osoby, które pragną w ten sposób wspomóc swój organizm w leczeniu jakiejś choroby. Owszem, istnieje medyczna marihuana, ba, jest ona w naszym kraju legalna. Jednak nie oszukujmy się – koszty takiej terapii są bardzo wysokie, więc przypuszczam, że część osób zaryzykuje, kupując tańszy susz z niepewnego źródła.

Kiedy osłabiony układ odpornościowy osoby zmagającej się na przykład z nowotworem zostanie zaatakowany przez patogen sytuacja może potoczyć się różnie. Sepsa, burza cytokinowa, a być może układ odpornościowy poradzi sobie z najeźdźcą. Kto wie? Jednak mając taką świadomość czy warto podejmować ryzyko?

Jakie mikroorganizmy były wykrywane w suszach roślinnych? Warto podkreślić, że nie wszystkie wykryto w suszu konopnym, jednak skoro dały radę przetrwać np. w herbacie, to możliwość ich bytowania w suszu konopnym jest równie wysoka. Nie są to też wszystkie mikroorganizmy wykrywane w suszach roślinnych, a tylko wybrane gatunki najbardziej kojarzone przez większość osób.

Rodzaje grzybów

W dzisiejszym artykule opiszę grzyby, które są wykrywane w suszach roślinnych.

Aspergillus niger, czyli kropidlak czarny. Niekiedy ten grzyb jest przyczyną psucia się żywności – powstaje na niej charakterystyczny szaro-czarny nalot. Jednak gatunek ten jest też wykorzystywany do wytwarzania na skalę przemysłową wielu związków, które są jego metabolitami wtórnymi, np. kwasu cytrynowego, pektynaz czy oksydazy glukuronowej która jest wykorzystywana w szybkich testach na poziom glukozy we krwi (np. paski do glukometrów). Aspergillus może powodować aspergilozę – jest to zapalenie płuc spowodowane jego obecnością. Przy wdychaniu dymu powstałego z zanieczyszczonego suszu łatwo „zainhalować” zarodniki. A grzybice niestety są dość ciężkie do zwalczania. Oprócz tego ciekawostką jest to, że Aspergillus może wywoływać tzw. ucho pływaka – zapalenie ucha zewnętrznego, które powstaje po dostaniu się zakażonej wody do uszu.

Penicillium spp., czyli pędzlaki. To z czym większość osób je kojarzy, to odkryta przez Fleminga penicylina. Swoją drogą historia ta jest o tyle ciekawa, że Fleming zostawił na kilka dni płytki z wyhodowanymi bakteriami. Kiedy później je przekładał zauważył, że na jednej doszło do kontaminacji, a wokół obcego mikroorganizmu zginęły bakterie. W ten sposób odkrył, że Penicillium wytwarza substancje hamujące wzrost niektórych bakterii za co w 1945 roku został uhonorowany Nagrodą Nobla. Jednak Penicillium podobnie jak Aspergillus powoduje psucie się żywności, a niektóre są chorobotwórcze dla roślin. Gdy grzyb dostanie się do naszego organizmu zacznie produkować mykotoksyny, które przyczyniają się chociażby do powstania nowotworów
wątroby.

Fusarium spp. – powodują liczne choroby roślin, ale dla nas także są niebezpieczne. Podobnie jak Penicillium wytwarzają niebezpieczne mykotoksyny. Mogą one również atakować zwierzęta hodowlane.

Alternaria alternata – ryzyko związane jest z przeniesieniem choroby z ciepłych i wilgotnych środowisk na nasze rodzime podwórko, gdzie grzyb może atakować np. bulwy ziemniaka.

Badania dowiodły, że im bardziej jest rozdrobniony susz roślinny, tym większa jest szansa na zanieczyszczenie mikrobiologiczne, ze względu na większą dostępną dla mikroorganizmów powierzchnię. Dużo zależy też od metody przechowywania.

Mikrobiolog, bioanalityk, młody naukowiec z zamiłowaniem do fizjologii roślin i ziołolecznictwa. Studentka kryminologii otwarta na wszelkie naukowe (i mniej naukowe) dyskusje.

Izabela Zaprawa

Artykuł na podstawie wiedzy własnej, oraz w oparciu o artykuł: Steinka, Izabela, et al. "Próba oceny jakości mikrobiologicznej wybranych suszy roślinnych stosowanych jako używki i preparaty o znaczeniu leczniczym." Zesz. Nauk. Akademii Morskiej w Gdyni 68 (2011): 13-20.