Badania sugerują, że CBD może zmniejszyć spożycie żywności i zwiększyć metabolizm, co może sprzyjać utracie wagi. Naukowcy analizują czy CBD może pomóc ludziom schudnąć i zmniejszyć ryzyko wystąpienia problemów związanych z nadwagą, takich jak cukrzyca i zaburzenia metaboliczne. W tym artykule omówię istniejące badania na temat wpływu CBD na metabolizm.

Z tego artykułu dowiesz się :

Brązowienie komórek tłuszczowych

W naszym organizmie znajdują się dwa rodzaje komórek tłuszczowychbiałe oraz brunatne. Białe komórki są dominujące i odpowiedzialne za przechowywanie i dostarczanie energii. Pełnią ważną funkcję, chroniąc i amortyzując nasze organy. Problem pojawia się kiedy w naszym organizmie jest ich za dużo. Może wówczas powodować to schorzenia takie jak cukrzyca i choroby serca.

Brunatne komórki tłuszczowe są odpowiedzialne za wytwarzanie ciepła poprzez spalanie kalorii. Osoby o prawidłowej wadze mają zazwyczaj więcej brunatnych komórek niż osoby z nadwagą. Istnieją różne sposoby na przekształcanie brunatnego tłuszczu w biały. Należą do nich ćwiczenia oraz odpowiednia ilość snu. Co ciekawe, CBD może również wspomagać ten proces, tym samym poprawiając metabolizm. Jedno z badań wykazało, że CBD wpływa na przekształcanie tkanek tłuszczowych a także zwiększa wydajność metabolizowania tłuszczu.

CBD może być badane jako potencjalnie obiecujący środek terapeutyczny w zapobieganiu otyłości.

CBD na metabolizm i apetyt

Używanie konopi jest powszechnie kojarzone ze zwiększonym apetytem. Mimo to, osoby używające produktów z marihuaną mają tendencję do ważenia mniej niż te, które tego nie robią.

Na przykład, w badaniu przeprowadzonym na ponad 50 000 osób, odnotowano wskaźnik otyłości na poziomie 14-17% wśród osób, które używały marihuany co najmniej 3 dni w tygodniu. W porównaniu do 22-25% w przypadku osób, które nie korzystały z marihuany w ciągu ostatnich 12 miesięcy. CBD jest prawdopodobnie zaangażowane w ten związek. Naukowcy uważają, że kannabinoidy jako całość – w tym CBD – wpływają na apetyt, metabolizm i inne funkcje organizmu związane z wagą.

CBD wykazuje zwykle przeciwne działania do THC, tym samym nie wywołuje wilczego apetytu,tzw gastrofazyWielu zwolenników twierdzi, że CBD może pomóc schudnąć poprzez zmniejszenie apetytu. Większość ludzi kojarzy marihuanę z pobudzonym apetytem, ponieważ ludzie mają tendencję do odczuwania głodu po użyciu marihuany. Podczas gdy THC może powodować głód, istnieje niewiele dowodów na to, że CBD robi to samo. THC, gdy stymuluje receptor CB1, uwalnia hormon, który zwiększa spożycie pokarmu. Z drugiej strony, jak zauważają autorzy jednego z badań z 2018 roku, antagoniści receptora CB1 mogą pomóc zmniejszyć apetyt i kontrolować otyłość. Dzieje się tak, ponieważ antagoniści receptora CB1 blokują lub „dezaktywują” receptor. Stymulowanie receptorów CB2 zmniejsza stan zapalny i zmniejsza spożycie pokarmu, co może pomóc w zmniejszeniu otyłości.

 

olej cbd

Układ endokannabinoidowy i metabolizm 

CBD może wspomóc utratę wagi ze względu na to, jak wpływa na ciało i mózg.

Efekty CBD w organizmie są w dużej mierze spowodowane tym, jak wpływa na naturalny system endokannabinoidowy. System ten reaguje na różne substancje chemiczne w organizmie poprzez dwa receptory kannabinoidowe (CB), zwane receptorami CB1 i CB2. Receptory CB1 są najbardziej zagęszczone w mózgu i centralnym układzie nerwowym. Receptory CB2 znajdują się głównie w układzie odpornościowym. U osób z otyłością receptory CB1 stają się jednak bardziej rozpowszechnione, zwłaszcza w tkance tłuszczowej. Z tego powodu naukowcy uważają, że może istnieć związek między aktywacją receptorów CB1 a otyłością. CBD działa z innymi kannabinoidami aby potencjalnie aktywować wiele receptorów, takich jak endokannabinoidy i serotonina. Może to odgrywać rolę w utracie wagi lub innych krytycznych funkcjach metabolicznych.

CBD działa na metabolizm, wspomagając pracę mitochondriów

Czym są mitochondria?

Od czasu wynalezienia mikroskopów wiemy, że komórki są budulcem życia. Odkrycie, że każda ludzka komórka ma jądro, w którym przechowywane są wszystkie geny niezbędne do funkcjonowania całego ludzkiego organizmu, dało nam dodatkowy wgląd w znaczenie komórek jako indywidualnych jednostek.

Mitochondria to maleńkie organelle pełniące bardzo kluczowe funkcje dla naszego zdrowia. Są one bardzo różne w pochodzeniu, strukturze i funkcji od innych części komórki. Wyglądają jak małe bakterie osadzone wewnątrz komórki.

Ich podstawową rolą jest produkcja energii. Możemy sobie wyobrazić mitochondria jako małą elektrownię wewnątrz naszych komórek, produkującą energię. Wszystkie pokarmy, które spożywamy, wędrują do mitochondriów. Dzięki nim organizm jest w stanie zamieniać cukry, tłuszcze a także białka na energię, którą komórki mogą później wykorzystać. Poza niezwykle ważną rolą w produkcji energii, mitochondria stanowią istotną część układu metabolicznego. Same w sobie, są zbyt małe aby kontrolować swoje aktywności. Nasz układ endokannabinoidowy wpływa na nasze komórki od wewnątrz, tym samym regulując poziom aktywności mitochondriów. Biorąc pod uwagę rolę kannabinoidów w funkcjonowaniu mitochondriów, podkreśla się ich działanie jako bardzo silnych cząsteczek neuroprotekcyjnych. Kiedy nasz układ nerwowy jest zbyt aktywny z powodu, np stresu, CBD może zrównoważyć ten proces i zabezpieczyć neurony, poprzez ochronę funkcji mitochondriów w naszym układzie nerwowym. Oznacza to, że nasze neurony są chronione i zachowują swoją funkcję.

Suplementacja CBD może wpływać na Twój metabolizm, co bezpośrednio wpływa na zdolność do utraty wagi.

CBD i zachowania kompulsywne

W tej części artykułu miałam przyjemność skorzystać z porady psychodietetyka. CBD może działać na metabolizm, hamując zachowania kompulsywne. Czym są i jaka jest tu rola kannabidiolu? O tym opowiem Wam razem z Martą, terapeutą zaburzeń odżywiania.

Ewolucja wyposażyła ludzi w mechanizm przyjemności, abyśmy chętnie po nią sięgali. Jedzenie jest jedną z wachlarza przyjemności jakie dostarcza nam życie. Po zjedzeniu czegoś słodkiego czy tłustego poprawia się nastrój. Smaczny posiłek jest niezawodnym źródłem przyjemności, które zmniejsza poczucie beznadziejności, braku kontroli, stres oraz smutek, tym samym zwiększając poczucie szczęścia. Ewolucja nie przewidziała jednego zjawiska – globalnego rozwoju przemysłu spożywczego, które spowodowało zwiększenie dostępności jedzenia. Bardzo często jedzenia nie traktuje się jako źródła składników odżywczych. Zaraz po narodzeniu, człowiek odczuwa pierwszą przyjemność, ssąc mleko matki, wyrażając głód i pragnienie w sposób emocjonalny. Dorastając, jedzenie staje się źródłem przyjemności i radości. Pod wpływem emocji sięgamy po różne przekąski, kiedy dopada nas smutek – jemy, kiedy zaś nuda – podjadamy, kiedy dopada nas wściekłość – jemy, zaś kiedy “umieramy” z głodu – zjemy cokolwiek.

Gdy jesteśmy zmęczeni – sięgamy po kawę, a jeżeli mamy coś do zrobienia – odkładamy to na później i jemy, gdy dotyka nas pustka i samotność – jemy, chcemy odreagować stres – jemy, kiedy chcemy się pocieszyć – jemy, kiedy chcemy coś uczcić, celebrować – jemy. Utrata kontroli nad rolą jedzenie może doprowadzić do wielu zaburzeń.

Jedzenie kompulsywne (binge eating disorder) jest chorobą cywilizacyjną na tle odżywiania podobnie, jak anoreksja czy bulimia. Jest nieświadomie wyuczonym nawykiem, którego celem bardzo często jest obniżenie napięcia spowodowanego stresem.

Spożywanie posiłku każdorazowo aktywuje w mózgu układ dopaminegriczny, czyli tzw układ nagrody. Proces jedzenia w naszym organizmie, można przedstawić w bardzo prosty sposób:

głód=nasycenie=sytość.

Na ten prosty proces wpływa wiele mechanizmów, za który odpowiedzialny jest ośrodkowy układ nerwowy, a w szczególności podwzgórze. Do najważniejszych mechanizmów należą hormony: grelina i leptyna. Grelina to hormon pobudzający apetyt, tzw hormon głodu. Syntetyzowana jest w żołądku (ok. 60-70% greliny występującej we krwi jest uwalniania z komórek okładzinowych trzonu i dna żołądka, ściśle połączonych z siecią naczyń włosowatych) oraz w podwzgórzu (w tzw. jądrze łukowatym ang. arcuate nucleus). Reguluje łaknienie, równowagę energetyczną organizmu oraz odpowiada za stymulację wydzielania hormonu wzrostu. Leptyna jest hormonem sytości. Wydzielana jest w głównej mierze przez adipocyty czyli komórki tłuszczowe, które regulują pobieranie pokarmu i gospodarki energetycznej organizmu. Wzrost stężenia leptyny powoduje zmniejszenie pobierania pokarmu, a analogicznie zmniejszenie jej stężenia powoduje wzrost pobierania pokarmu. Leptyna hamuje odkładanie tkanki tłuszczowej, aktywując jej rozkład i przyspiesza metabolizm. Potrzebę jedzenia regulują również inne obszary mózgu (obszary wzrokowy, węchowy i smakowy) ale ich rola jest w tym przypadku podrzędna.

W jądrze łukowatym znajdują się dwa przeciwstawnie działające układy, które będą regulowały pobór energii:

  1.  Układ oreksygeniczny, do którego zaliczane są neurony wykazujące ekspresję substancji stymulujących łaknienie. Do tej grupy można zaliczyć białko agouti (AgRP) oraz neuropeptyd Y (NPY). Substancje te wpływają na zmniejszenie wydatkowania energii w warunkach głodu i działają stymulująco na przyjmowanie posiłków.
  2. Układ anoreksygeniczny, który składa się z neuronów wykazujących ekspresję substancji działających w sposób hamujący na łaknienie. Do tej grupy należy proopiomelanokortynę (POMC), hormon α-melanotropowy (α-MSH) oraz CART (CART). Czynniki te zwiększają wydatkowanie energii w czasie jej nadmiaru i wpływają hamująco na apetyt. Jeśli w jądrze łukowatym powstanie sygnał (niezależnie, w którym z układów) zostaje on przekazywany do kolejnych części podwzgórza. Jednym z nich jest jądro przykomorowe zwane inaczej „ośrodkiem sytości” lub boczne podwzgórze nazywane „ośrodkiem głodu”. Drażnienie ośrodka głodu może doprowadzić do otyłości, natomiast jego uszkodzenie do jadłowstrętu psychicznego. Odwrotnie natomiast – drażnienie ośrodka sytości prowadzi do utraty apetytu i unikania pokarmów, a uszkodzenie do wzmożonego pobierania pokarmów. Poziom dopaminy w grzbietowym prążkowiu znacznie wzrasta, gdy w otoczeniu znajdują się bodźce związane z jedzeniem. Wówczas odpowiedź układu nagrody jest wzmożona. W rezultacie ta nadmierna reaktywność na bodźce pokarmowe objawia się zwiększonym łaknieniem, a homeostatyczny mechanizm pobierania pokarmu przestaje działać prawidłowo. Gdy w dodatku zaburzone jest działanie części mózgu odpowiedzialnych za hamowanie popędów, niezwykle trudno przezwyciężyć pokusę zjedzenia smacznego posiłku.

Objawy :

  • jedzenie w ukryciu lub w samotności
  • nagłe i niczym nie wyjaśnione wycofanie się z życia towarzyskiego
  • stosowanie bardzo restrykcyjnych diet przed długi okres

Przyczyny :

Kompulsywne objadanie się jest nieświadomie wyuczonym nawykiem, który ma na celu zredukować napięcie wynikające ze stresującej sytuacji. Osoby, które jedzą w niekontrolowany sposób często chcą zapomnieć o przykrym doświadczeniu, wypełnić wewnętrzną pustkę, odreagować np. ciężki dzień czy nieudane spotkanie. Jedzenie w tym przypadku jest formą ucieczki od problemów. Pozwala odwrócić uwagę od męczących myśli, zredukować lęki i zwiększyć poczucie bezpieczeństwa w danym momencie. Najczęstszą przyczyną kompulsywnego jedzenia jest nieradzenie sobie z emocjami. Ludzie potrafią nie okazywać uczuć, nie mówić o swoich potrzebach, tłumią w sobie wiele różnych emocji i bardzo często za pomocą jedzenia próbują je zagłuszyć. Oczywiście jedzenie to nie jedyny sposób na tłumienie emocji, często w parze za tym idą uzależnienia np. od alkoholu.

W przypadku nawyku kompulsywnego jedzenia pewne zachowania występują inaczej niż u osób praktykujących zdrowe nawyki żywieniowe:

Zachowanie w sytuacji Brak zaburzenia Zaburzenie
Głód to fizjologiczna potrzeba jedzenia, doświadczana jako nieprzyjemne doznanie wymagające zaspokojenia uczucie głodu mylone jest z nagłą potrzebą rozładowania emocji
Nasycenie kontroluje wielkość posiłku, która zależy od gęstości odżywczej oraz urozmaicenia posiłków jedzenie w większości produktów o niskiej gęstości odżywczej oraz spożywanie bardzo szybko, dlatego ich poziom nasycenia nie reaguje prawidłowo jak w przypadku osób odżywiających się zdrowo
Sytość brak odczucia głodu, zaspokojenie głodu poza punktem zadowolenia osoby jedzące kompulsywnienie odczuwają przyjemnego uczucia satysfakcji, wręcz przeciwnie takie osoby jedzą niejednokrotnie aż do bólu
Apetyt psychologiczna chęć jedzenia, doświadczana jako przyjemna; istotne jest tutaj by zrozumieć, że w apetycie nie chodzi o ilość, a jakość sięgając po jedzenie nie ma apetytu na coś konkretnego, je się wszystko co wpadnie w ręce i przyniesie chwilowe ukojenie
Alliestezja zmiana odczuwania smakowitości pokarmów, ukierunkowana na przywrócenie homeostazy organizmu np. słodki smak pokarmu będzie bardziej przyjemny i wyrazisty w stanie głodu,natomiast w stanie sytości nie będzie tak  atrakcyjny, a czasami wręcz niepożądany po ataku najczęściej czuje się obrzydzenie do jedzenia ale jest to efekt chwilowy, ponieważ przy następnym ataku sytuacja się powtarza

Kompulsywne objadanie się jest bardzo złożonym problemem i samo powiedzenie „ogranicz spożycie produktów spożywczych” niewiele wnosi. Pewne zachowania osoby chorej są niezależne od niej samej, ponieważ u osoby z zaburzeniami regulacji apetytu, mechanizm działania neuroprzekaźników i hormonów w organizmie jest nieprawidłowy. Dlatego bardzo ważne jest, by w takim przypadku okazać szczególne zrozumienie i wsparcie dla takiej osoby. Kiedy pojawia się silne pragnienie zjedzenia czegoś natychmiast, powinno to w nas uruchomić wnikliwe zastanowienie się. Taka refleksja może odsłonić w nas prawdziwą potrzebę jaką w danej chwili odczuwasz. Odczytanie znaczenia własnych pragnień może być kluczem do sukcesu.

Jak zatem CBD może wpływać na metabolizm hamując zachowania kompulsywne ?

Jedno z badań mówi, że CBD pomaga w leczeniu uogólnionych zaburzeń lękowych, panicznych, lęku społecznego, zaburzeń obsesyjno-kompulsyjnych i stresu pourazowego. Dodatkowo, w porównaniu do innych substancji aktywujących receptor CB1 nie powoduje skutków ubocznych takich jak lęk czy paranoje nawet w dużych dawkach.

CBD pomaga kontrolować hormony stresu, takie jak kortyzol. Stres może wywołać przyrost masy ciała, powodując, napady głodu aby poradzić sobie ze stresem. Suplementując CBD, możemy zmniejszyć stres i niepokój. Prowadzi to do obniżenia poziomu kortyzolu, który jest związany ze zwiększoną masą ciała.

 

kompulsywne

Zaburzenia metaboliczne

Badanie z 2018 roku wykazało, że istnieje ścisły związek między otyłością a kilkoma zaburzeniami metabolicznymi, takimi jak:

  • cukrzyca typu drugiego
  • nadciśnienie
  • wysoki poziom cholesterolu

Nadaktywacja receptorów CB w organizmie może być częściowo odpowiedzialna za wyżej wymienione schorzenia. Nadaktywacja receptorów CB1 w tkance tłuszczowej w całym ciele może przyczynić się do otyłości i zagrożeń metabolicznych.

Przegląd w Cannabis and Cannabinoid Research odnotowuje  kilka najważniejszych badań dotyczących CBD i czynników metabolicznych u zwierząt. Na przykład, leczenie z wykorzystaniem CBD zmniejszyło całkowity cholesterol o 25% u szczurów z otyłością. Przeciwzapalne i przeciwutleniające efekty CBD wydawały się również zmniejszać poziom cukru we krwi i zwiększać markery wpływające na prawidłową pracę wątroby.

cbd na metabolizm

Podsumowanie

Podsumowując, CBD może poprawiać metabolizm przez:

  • działanie antystresowe
  • pomoc w hamowaniu apetytu
  • redukcję przewlekłych stanów zapalnych u osób z nadwagą
  • zmniejszanie zachowań kompulsywnych
  • wspieranie prawidłowej pracy hormonów odpowiadających za uczucie głodu

Korzyści zdrowotne kannabinoidów w utracie wagi nadal są badane. Dotychczasowe badania są obiecujące. Warto pamiętać, że CBD nie jest cudownym lekiem na odchudzanie. Ważna jest zbilansowana dieta i aktywność fizyczna.

Artykuł pisany we współpracy z psychodietetykiem, Martą Żuk.

Fanka festiwali i rave’ów, miłośniczka techno i electro. Uwielbiam jedzenie, koty i konopie.

Justyna Walentynowicz

Źródła

  1. Blessing E.M, Steenkamp M.M, Manzanares J,Marmar CH.R. National Library of Medicine. (2015). Cannabidiol as a Potential Treatment for Anxiety Disorders Z linku: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17119542/
  2. Maroon J., Bost J. National Library of Medicine. (2018). Review of the neurological benefits of phytocannabinoids Z linku: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5576607/
  3. Morgan C.J,Freeman T.P, Schafer L.G, Curran V.H. National Library of Medicine. (2010). Cannabidiol Attenuates the Appetitive Effects of Δ9-Tetrahydrocannabinol in Humans Smoking Their Chosen Cannabis Z linku: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14718591/
  4. Parray H.A, Won Yun J. Springer Link. (2016). Cannabidiol promotes browning in 3T3-L1 adipocytes Z linku: https://link.springer.com/article/10.1007/s11010-016-2702-5
  5. Alshaarawy O., Anthony J.C. National Library of Medicine. (2019). Are cannabis users less likely to gain weight? Results from a national 3-year prospective study Z linku: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30879064/
  6. Ryan D, Drysdale A.J, Lafourcade C, Pertwee R.G, Platt B. National Library of Medicine. (2009). Cannabidiol targets mitochondria to regulate intracellular Ca2+ levels Z linku: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30879064/
  7. Tedesco L., Valerio A., Dossena M., Cardile A., Ragni M., Pagano C., Pagotto U., Carruba M.O., Vettor R., Nisoli E. National Library of Medicine. (2010). Cannabinoid receptor stimulation impairs mitochondrial biogenesis in mouse white adipose tissue, muscle, and liver: the role of eNOS, p38 MAPK, and AMPK pathways Z linku: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30879064/