Flawonoidy stanowią około 10% znanych związków, a w konopiach ich odmian występuje około 20. W roślinie cannabis odkryto 200 lub więcej związków bioaktywnych. Często w centrum uwagi znajdują się lepiej poznane fitokannabinoidy i terpeny. Nie są to jednak jedyne ważne składniki, które wytwarza marihuana. Co robią flawonoidy? O tym w artykule.
Z tego artykułu dowiesz się :

Flawonoidy w przyrodzie
Flawonoidy składają się z grup związków polifenoli, które działają jako metabolity wtórne w wielu roślinach i grzybach. Z ponad 6000 odkrytych odmian flawonoidów, ich funkcje obejmują różnorodne spektrum.
Słowo „flawonoid” w rzeczywistości wywodzi się od łacińskiego terminu flavus, odnoszącego się do koloru żółtego występującego w naturze. Jego genezą jest fakt, że podstawową funkcją flawonoidów jest zapewnienie pigmentacji roślin, zwłaszcza kwiatów, w celu przyciągnięcia zapylaczy. Flawonoidy wpływają również na pigmentację konopi, podobnie jak w przypadku innych kwiatów.
Wiele roślin, w tym znaczna większość jadalnych owoców i warzyw zawierających pigmentację inną niż zielona, zawdzięcza swoje jasne kolory częściowo flawonoidom. Flawonoidy są również częściowo odpowiedzialne za ochronę roślin przed czynnikami zewnętrznymi, takimi jak potencjalnie szkodliwe promienie UV, szkodniki i choroby.
Flawonoidy dzielą się na sześć klas:
- izoflawony
- flawonole
- flawanole
- flawony
- flawanony
- antocyjany
Co robią flawonoidy?
Czy kiedykolwiek zachwycałeś się szczególnie pięknym kwiatem? Kolory, które widzimy, są po części wynikiem działania flawonoidów. Nie tylko sprawiają, że warzywa i rośliny są atrakcyjne dla naszego wzroku, ale mają również na celu przyciągnięcie zapylaczy, które pomogą w rozmnażaniu rośliny.
Produkty o wysokiej zawartości flawonoidów wspierają pracę mózgu. Warto włączyć do swojej diety jabłka, jagody, ciemną czekoladę i cytrusowe owoce. Flawonoidy przekraczają barierę krew-mózg, dzięki czemu pomagają w ochronie mózgu i działają przeciwstarzeniowo.
Konopne smaki i aromaty często przypisujemy terpenom. Jednak flawonoidy również odgrywają ważną rolę w zapewnianiu cech wyróżniających, których używamy do rozróżniania odmian. Zarówno zapach, jak i smak są możliwe w konopiach dzięki synergistycznym właściwościom terpenów i flawonoidów.
Czy istnieje kolorowe zioło?
Flawonoidy wpływają również na pigmentację konopi, podobnie jak w przypadku innych kwiatów. Te piękne, głęboko fioletowe odmiany konopi, np. Blueberry zawdzięczają swoje zabarwienie flawonoidom znanym jako antoksantyny lub antocyjany. W innych roślinach, takich jak jagody, antocyjany mogą powodować czerwone, fioletowe, a nawet niebieskie zabarwienie w zależności od poziomu pH.
Flawonoidy a terpeny – różnica
Flawonoidy i terpeny mają właściwości, które współdziałają ze sobą, a także mają między sobą unikalne różnice. Na przykład, flawonoidy przyczyniają się do koloru rośliny, a terpeny do zapachu i smaku marihuany. Jednak flawonoidy mogą współpracować z terpenami, aby wpływać również na aromat i smak. Wyraźną różnicą jest to, gdzie można znaleźć każdy związek. Terpeny znajdują się w trichomach rośliny marihuany. Flawonoidy znajdują się w liściach, łodygach i kwiatostanach, nie ma ich w korzeniach ani nasionach. Ponadto terpeny występują w większej ilości niż flawonoidy – jest ich ponad 100 w porównaniu do około 20 flawonoidów.
Ostatecznie, flawonoidy, terpeny i kannabinoidy to związki występujące w roślinie, które, jak się uważa, współpracują ze sobą, tworząc efekt anturażu. Koncepcja zakłada, że to nie tylko THC a wszystkie związki zawarte w konopiach wywołują doznania, których doświadczamy podczas spożywania marihuany.

Flawonoidy w konopiach
Profil flawonoidowy kwitnących roślin zmienia się w trakcie ich rozwoju. Podobnie jak w przypadku innych roślin, zawartość flawonoidów w Cannabis sativa zależy od czynników środowiskowych.
Włoscy naukowcy odkryli związek między warunkami uprawy a powstawaniem flawonoidów w 2020 roku: Zespół badawczy wyhodował genetycznie identyczne rośliny konopi na różnych wysokościach – w górach i na nizinach. Przeanalizował stężenia fitokannabinoidów, terpenów i flawonoidów. Stwierdzono, że rośliny konopi z gór zawierają więcej kanflawiny A, B i C. Z kolei próbki uprawiane na nizinach zawierały więcej apigeniny.
Większość znanych do tej pory flawonoidów została wyizolowana z „niestresowanych” roślin konopi, czyli roślin konopi uprawianych w idealnych warunkach. Dlatego też zakłada się, że nadal istnieją nieznane flawonoidy, które są wytwarzane przez rośliny konopi tylko w określonych warunkach stresowych. Niektóre flawonoidy występują w określonych odmianach chemicznych. Na przykład, kannaflawina C występuje w odmianach konopi bogatych w THC.
Kannaflawiny
Kannaflawiny to charakterystyczne flawonoidy dla roślin konopi.
Chemicznie są flawonoidami prenylowymi. Są one charakterystyczne dla marihuany, ale występują także w niektórych innych roślinach. Wyróżnia się kannaflawinę A, B i C. Modyfikacja szkieletu flawonoidowego poprzez prenylację i metoksylację sprawia, że kannaflawiny są bardziej rozpuszczalne w tłuszczach niż inne flawonoidy. Ponieważ błony komórkowe stanowią barierę lipidową, kannflawiny są łatwiej wchłaniane do komórek. Ułatwiona jest również interakcja z enzymami i receptorami związanymi z błoną.
Synergia kannabinoidów
Efekt anturażu to powszechnie używany termin, który opisuje synergiczny charakter wielu aktywnych związków zawartych w konopiach. Nasze ciała są wyposażone w układ endokannabinoidowy i rozległą sieć receptorów, które obejmują prawie każdy narząd i układ w naszym organizmie. Kannabinoidy wiążą się z tymi receptorami, wywołując różne efekty, na które dodatkowo wpływają terpeny i inne związki.
Powodem, dla którego niektóre kombinacje tych bio molekuł sprawiają, że czujemy się inaczej, są synergistyczne właściwości tych różnych związków. Na przykład kannabidiol (CBD) moduluje działanie THC na barierę krew-mózg. Flawonoidy mają podobne zdolności synergistyczne.
Różne proporcje związków roślinnych występują w każdej z odmian marihuany, co powoduje działania chemiczne w układzie nerwowym. Dlatego też niektóre odmiany nadają się do walki z bólem bólu, podczas gdy inne są lepsze w wywoływaniu efektu podnoszącego na duchu.

Zastosowanie medyczne flawonoidów
Weźmy na przykład kwercetynę, czyli flawonoid, który można znaleźć w konopiach, pomidorach, jagodach, a także czerwonym winie. Związek ten wykazuje działanie przeciwgrzybiczne i przeciwutleniające. Katechiny, flawonoidy występujące w kakao, herbatach i innych owocach ziarnkowych, są również znane jako przeciwutleniacze korzystne dla zdrowia układu sercowo-naczyniowego.
Flawonoidy w konopiach wykazują szeroki zakres korzyści zdrowotnych, co czyni tę roślinę jeszcze bardziej wartościową z perspektywy medycyny naturalnej. Oprócz tego, że zapewniają pigmentację koloru, wpływają na zapach, smak i ochronę.
Badania wykazały, że flawonoidy mają zastosowanie medyczne. Wstępne badania wskazują na korzyści lecznicze kannaflawin występujących w konopiach. Pamiętacie wstęp do piosenki Bas Tajpan – Nowy Protest?
„Konopia zawiera składniki, które zmniejszają ból oraz działają, przeciwzapalnie a badania potwierdzają, że konopia jest bardziej skuteczna niż aspiryna”.
To właśnie zasługa działania kannaflawiny A, która działa 30 razy silniej niż aspiryna w hamowaniu prostaglandyny E2.
Inne wysoce aktywne flawonoidy występujące w konopiach obejmują orientynę, sylimarynę i kemferol, wszystkie o działaniu przeciwzapalnym, przeciwgrzybiczym, przeciwutleniającym i przeciwnowotworowym.
Działanie flawonoidów
Flawonoidy nie tylko przynoszą korzyści roślinie, ale także mają działanie odżywcze i lecznicze. Pokarmy roślinne, takie jak warzywa, owoce, ziarna i suszone rośliny strączkowe są bogate we flawonoidy. Badania obserwacyjne wykazały, że regularne spożywanie tych pokarmów może zapobiegać chorobom takim jak cukrzyca, nowotwory, osteoporoza, choroby sercowo-naczyniowe i neurodegeneracyjne. Flawonoidy zostały po raz pierwszy odkryte w 1936 roku przez laureata Nagrody Nobla Alberta Szent-Györgyi. Odkrył on, że ekstrakty roślinne z cytryn i czerwonej papryki wzmacniają ściany kapilarne naczyń krwionośnych i początkowo nazwał tę klasę substancji witaminą P.
Flawonoidy mogą pomóc w wielu różnych chorobach, w tym w stanach zapalnych, nowotworach, chorobach oczu i chorobach neurodegeneracyjnych. Niektóre z nich mogą być skuteczne w wirusowym zapaleniu wątroby, nowotworach, malarii, chorobach autoimmunologicznych i chorobach zapalnych poprzez hamowanie enzymu, jakim jest kinaza. Hamując kinazę, wykazują działanie immunosupresyjne, a także, jako tak zwany radiouczulacz, zwiększają wrażliwość tkanki nowotworowej na radioterapię.
Działanie przeciwzapalne
W 1981 roku naukowcy po raz pierwszy odkryli, że ekstrakty z cannabis sativa mają działanie przeciwzapalne. U myszy ekstrakt wpływał na metabolizm prostaglandyny E2 (PGE2). Dalsze badania wykazały, że tworzenie PGE2 wyzwalane przez substancję prozapalną TPA jest hamowane. Badania in vitro wykazały, że kannflawina A i B zmniejszały prozapalne prostaglandyny i leukotrieny: Flawonoidy blokowały syntazę PGE2, enzym odpowiedzialny za tworzenie prostaglandyn, oraz 5-lipooksygenazę, enzym odpowiedzialny za biosyntezę leukotrienów.
Kannflawina A miała również silne działanie przeciwzapalne w hodowlach ludzkich komórek reumatoidalnych: Kannflawina A hamowała syntezę PGE2 30 razy silniej niż kwas acetylosalicylowy (ASA) (wcześniej wspomniana aspiryna), niesteroidowy lek przeciwzapalny. Jednak w przeciwieństwie do ASA, kannflawina A tylko słabo hamuje enzym cyklooksygenazę (COX): dlatego kannflawina A nie powoduje skutków ubocznych, takich jak uszkodzenie błony śluzowej żołądka, które są typowe dla niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Dalsze badania wykazały również hamowanie produkcji PGE2 przez kannflawinę B, a tym samym działanie przeciwzapalne.
Właściwości neuroprotekcyjne
W badaniach przedklinicznych wykazano neuroprotekcyjne działanie kannflawiny A nawet w małych stężeniach: Komórki nerwowe wykazywały zwiększoną przeżywalność wobec beta-amyloidu, cytotoksycznego białka. Beta-amyloid może tworzyć blaszki miażdżycowe. Kannflawina A zapobiega ich tworzeniu, a tym samym chroni komórki nerwowe. Złogi białkowe beta-amyloidu odgrywają ważną rolę w chorobie Alzheimera.
Gojenie ran
Efekt anturażu ma zastosowanie w zewnętrznym stosowaniu preparatów z konopi. THC i CBD wiążą się z receptorami kannabinoidowymi znajdującymi się w skórze, dzięki czemu wykazują działanie przeciwzapalne. Ponadto mają one działanie wspomagające krążenie krwi i gojenie się ran poprzez rozszerzanie naczyń krwionośnych. Flawonoidy wspomagają gojenie się ran poprzez działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające.
Stomatologia
Konopie stosuje się w stomatologii od tysięcy lat i są wymieniane w starych spisach leków medycyny azjatyckiej, afrykańskiej i indyjskiej. Roślina była stosowana na ból zęba, a być może także na próchnicę i zapalenie dziąseł.
Układ endokannabinoidowy jest również aktywny w jamie ustnej. Obecność receptorów CB1 w gruczołach ślinowych wyjaśnia suchość w ustach jako typowy efekt uboczny THC. Przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwutleniające, przeciwnowotworowe, przeciwbakteryjne i łagodzące lęk działanie kannabinoidów, terpenów i flawonoidów może być stosowane terapeutycznie w stanach zapalnych jamy ustnej, nowotworach jamy ustnej i lęku stomatologicznego. Kannaflawina A i B mogą pomóc w bólu zęba ze względu na silne działanie przeciwzapalne.
Flawonoidy w konopiach stanowią szeroki obszar badań naukowych ze względu na zastosowanie medyczne. Są specyficzne dla rośliny cannabis, co nadaje jej kolejne unikalne właściwości. Działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, wspierające układ sercowo-naczyniowy oraz potencjał przeciwnowotworowy to tylko niektóre z obszarów, w których mogą okazać się dobroczynne dla naszego zdrowia.
Wszystko powinno odbywać się pod okiem doświadczonego lekarza. Jeśli chcesz rozpocząć terapię medyczną marihuaną UMÓW WIZYTĘ i skorzystaj z bezpłatnej konsultacji, aby dowiedzieć się, czy kwalifikujesz się do leczenia.
Głównym Partnerem Otwieramy Oczy jest firma Knap.pro, która jest dystrybutorem marki The Dart w Polsce. Specjalny model lufek jest nie tylko wytrzymały, ale też estetyczny i wygodny. Użytkowanie ich sprawi radość każdemu miłośnikowi konopi. Z ich asortymentem możecie zapoznać się na stronie www.knap.pro
Fanka festiwali i rave’ów, miłośniczka techno i electro. Uwielbiam jedzenie, koty i konopie.
Źródła
- Bennet P. Leafly. (2018). What are cannabis flavonoids and what do they do? Z linku: https://www.leafly.com/news/cannabis-101/what-are-marijuana-flavonoids
- Minyi L. Kalapa Clinic. Flavonoids in cannabis Z linku: https://www.kalapa-clinic.com/en/flavonoids-cannabis/
- Lowe H., Steele B., Bryant J., Toyang N., Ngwa W. National Library of Medicine. (2021) Non-Cannabinoid Metabolites of Cannabis sativa L. with Therapeutic Potential Z linku: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7923270/
- Mutha R.E., Tatiya A.U., Sanjay J.S. Springer Open. (2021). Flavonoids as natural phenolic compounds and their role in therapeutics: an overview Z linku: https://fjps.springeropen.com/articles/10.1186/s43094-020-00161-8
- Rogowska-Szadkowska D. (2022). Komu pomaga medyczna marihuana. Wydawnictwo Krytyki Politycznej.
- Dr Gordon D. (2021). Biblia CBD. Wydawnictwo Kobiece.
- Epic P. Headache Journal. (2018). Medicinal Properties of Cannabinoids, Terpenes, and Flavonoids in Cannabis, and Benefits in Migraine, Headache, and Pain: An Update on Current Evidence and Cannabis Science Z linku: https://headachejournal.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/head.13345
Prawa autorskie © 2020 Podcast Otwieramy Oczy.