Z tego artykułu dowiesz się:

W artykule Zanieczyszczony susz konopny – czy to częste zjawisko? opisywaliśmy zanieczyszczenia suszy roślinnych wywoływane przez grzyby. Dzisiaj natomiast zajmiemy się wybranymi gatunkami bakterii, które były wykrywane w badanych, wysuszonych roślinach. Podkreślę raz jeszcze, że nie wszystkie spośród wspomnianych mikroorganizmów zostały wykryte w suszu Cannabis. Badane pod tym kątem były też ziołowe herbaty, suszony rumianek, melisa, szałwia, mięta, dziurawiec, zwykłe herbaty i wiele, wiele innych.

Zanieczyszczenia gronkowcami

Wśród zanieczyszczeń bakteryjnych głównym problemem są gronkowce koagulazododatnie, np. Staphylococcus aureus. Są to ziarenkowce w dużej części stanowiące prawidłową mikroflorę człowieka, jednak w przypadku obniżenia odporności mogą powodować choroby. Wśród nich wymienić można stany patologiczne skóry, układu moczowo-płciowego, oddechowego czy pokarmowego. Bakterie te mogą doprowadzić do zapalenia szpiku kostnego, zapalenia opon mózgowo-rdzeniowych, posocznicy, zespołu wstrząsu toksycznego i wielu innych.

Bakterie jelitowe

Bardzo częstymi, niepożądanymi „gośćmi” są bakterie z rodzaju Enterobacteriaceae. Typowo są one obecne w ludzkiej treści jelitowej. Zazwyczaj bytując w jelitach nie wywołują chorób, jednak przy obniżonej odporności lub dostaniu się do atypowych miejsc mogą wywoływać niekiedy groźne dla życia choroby. Zanieczyszczenia tymi bakteriami ogólnie są dość częste i nie tyczy się to tylko surowców roślinnych. Niejednokrotnie zakażone są zbiorniki wodne (obecność E. coli w Morzu Bałtyckim często uniemożliwia plażowanie), a nawet tusze wieprzowe.

Laseczka woskowa

Dość często spotyka się zakażenie suszu roślinnego bakterią Bacillus cereus. Jest ona względnie patogenna, zatem wywołuje choroby tylko w określonych przypadkach. Pobranie tej bakterii z pokarmem, czy wziewnie może powodować biegunkowe lub wymiotne zatrucie pokarmowe, zapalenia płuc, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych, zapalenie wsierdzia czy zapalenie gałki ocznej.

Pałeczka ropy błękitnej

Relatywnie rzadko izolowana z suszy roślinnych jest pałeczka ropy błękitnej, czyli Pseudomonas aeruginosa. Wywołuje ona zakażenia u osób z obniżoną odpornością. Zakażenie tym patogenem jest bardzo częste u osób chorych na mukowiscydozę.
Pseudomonas aeruginosa powoduje infekcje ucha środkowego  i zewnętrznego (wspomniane w poprzednim artykule ucho pływaka), u osób z obniżoną odpornością może dojść do sepsy. Może powodować zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych i ropień mózgu, a także zakażenia wsierdzia, jamy brzusznej i układu moczowego.

Czasami izolowane są tzw. bakterie sporujące, np. Clostridium. Są to bakterie, które mogą tworzyć przetrwalniki – wytrzymałe struktury, które pozwalają im przetrwać wiele miesięcy (a czasami nawet lat), jeśli warunki nie są sprzyjające. Gdy tylko znajdą odpowiednie miejsce i warunki do życia „budzą się” i zaczynają namnażać.

Podsumowując to wszystko musimy liczyć się z ryzykiem jakim jest używanie suszu konopnego niewiadomego pochodzenia. Tak jak wspomniałam na początku poprzedniego artykułu – w wielu krajach, w których stosowanie konopi jest legalne istnieje prawo obligujące do przeciwdziałania dystrybucji zakażonego suszu. Biorąc pod uwagę typ surowca najłatwiejsza i najczęściej stosowana jest metoda z wykorzystaniem promieniowania ultrafioletowego (UV), które niszczy komórki drobnoustrojów.

Mikrobiolog, bioanalityk, młody naukowiec z zamiłowaniem do fizjologii roślin i ziołolecznictwa. Otwarta na wszelkie naukowe (i mniej naukowe) dyskusje.

Izabela Zaprawa

Źródła

Steinka, Izabela, et al. „Próba oceny jakości mikrobiologicznej wybranych suszy roślinnych stosowanych jako używki i preparaty o znaczeniu leczniczym.” Zesz. Nauk. Akademii Morskiej w Gdyni 68 (2011): 13-20.