Z tego artykułu dowiesz się:

Gotowanie i błogi nastrój ? To wszystko dzięki sekretnemu składnikowi, a mowa tu oczywiście o konopiach. Jeśli lubisz łączyć konopie z jedzeniem, jesteś we właściwym miejscu. A w miejsce, które wypełni się zapachem canna butter zaprowadzi Gosia Szakułakonopna aktywistka i autorka bloga smiling spoon, na którym publikowane są przepisy konopne. Sekrety konopnej kuchni poznasz na na warsztatach onlineKonopie w kuchni„, w których sama mam przyjemność wziąć udział.

Gotowanie z konopiami

Ubiegłoroczna edycja warsztatów konopnego gotowania miała duże zainteresowanie. W tym roku mamy okazję nauczyć się jak przygotować infuzję, czyli ziołowy wyciąg, którym możemy wzbogacać nasze potrawy, tak by były jeszcze lepsze i zdrowsze.

Podczas spotkania uczestnicy zdobędą kompleksową wiedzę i praktykę związaną z prawidłowym przeprowadzeniem procesu dekarboksylacji, czyli aktywacji głównych kannabinoidów. Dowiemy się jak równoważyć i  obliczać dawki CBD lub THC w swoim wyciągu. Kurs obejmuje nie tylko kompletną teorię dotyczącą każdego etapu tworzenia domowych wyciągów z konopi. Uczestnicy mają okazje poznać właściwości rośliny. Po części teoretycznej, przeniesiemy się w świat gotowania i przygotujemy własne ekstrakty.

Reakcja dekarboksylacji, przekształca naturalnie występujący w roślinie kwas  Δ9-THC w aktywny Δ9-THC.

Zielone menu

Główny temat warsztatów, to nauka tworzenia domowych infuzji z konopi (oleju / masła i przyprawy z kwiatostanów konopi). Oprócz infuzji, Gosia zaprezentuje jak przyrządzić nieziemsko pyszne i odżywcze :

  • Smoothie z białkiem konopnym
  • Kanapki z wegańskim twarożkiem na bazie konopnego serka
  • Letnią sałatkę z brzoskwinią, kozim serem i aromatyczną posypką z nasion konopi
  • Placuszki z cukinii z dodatkiem mąki konopnej z konopnym pesto i jogurtem greckim

A na deser coś specjalnego, czyli błyskawiczny krem czekoladowy z kaszy jaglanej z dodatkiem masła infuzowanego konopiami

cannabis cooking

Nasiona konopi

Nasiona konopi to wartościowy element diety. Otrzymuje się z nich również bardzo cenny dla organizmu olej konopny.

Pozytywnie wpływają na zdrowie i organizm  :

  • są źródłem białka roślinnego
  • dostarczają nienasycone kwasy tłuszczowe (w tym omega-3) – organizm nie jest w stanie sam ich wyprodukować
  • zawierają błonnik pokarmowy, który wspomaga pracę jelit
  • znajdziemy w nich witaminy: C, D, E, B1, B2, B6, E oraz niacynę, witaminy z grupy B są niezbędne dla układu nerwowego
  • są bogate w substancje nieorganiczne (minerały) : wapń, potas, magnez, żelazo, cynk, mangan, miedź a także fosfor
  • pozwalają utrzymać dobrą kondycję włosów, skóry i paznokci
  • wzmacniają odporność
  • wspomagają odchudzanie

Mają niezwykle przyjemne walory smakowe i lekko orzechowy zapach. Świetnie sprawdzą się w daniach głównych, wypiekach i przekąskach. Są świetnym dodatkiem do domowego chleba, sałatek, twarogu oraz idealnym składnikiem bazowym do pesto.

Nasiona konopi, to nasiona rośliny Cannabis sativa. Zawierają jednak tylko śladowe ilości THC, związku psychoaktywnego występującego w marihuanie. Są wyjątkowo pożywne i bogate w zdrowe tłuszcze, białko i różne minerały.

Canna butter

Jedzenie jest jedną z najzdrowszych form przyjmowania konopi. Canna butter to świetny, prosty przepis i wprowadzenie do konopnego gotowania. Masło można przygotować z dodatkiem suszu CBD. Pacjenci medycznej marihuany mogą przygotować je z suszu z zawartością THC, ważne jest w tym przypadku wymierzenie odpowiedniej dawki. Chodzi o dążenie uzyskania działania terapeutycznego.

Podczas przygotowania masła bardzo ważny jest proces dekarboksylacji,czyli reakcji molekularnej napędzanem ciepłem. Aby aktywować kannabinoidy, należy wcześniej podgrzać susz w piekarniku. Gdybyśmy zjedli surowe kwiatostany konopi nie ma szans na działanie odurzające. Jeśli bliżej przyjrzymy się strukturze suszu, możemy  zauważyć delikatne, małe, lekko brązowe lub mleczne, połyskujące cząsteczki. Te błyskotki to trichomy. Odpowiadają za tworzenie żywicy pełnej kwasów kannabinoidowych takich jak THCA i CBDA. Korzystając z metod waporyzacji czy też paląc jointa dostarczamy ciepło, które przekształca kwasy kannabinoidowe w kannabinoidy i wywołuje pożądane efekty gdy dążymy do doświadczenia tzw „haju”. Podczas przygotowywania konopnego masła należy zmielić susz na mniejsze kawałki i umieścić go w piekarniku w temperaturze 110 stopni celsjusza na 30-45 minut. W tym związki czasie ulegną oczekiwanej przemianie.

masło konopne

Warsztaty kulinarne online „Konopie w kuchni”

Już 1 października odbędzie się piąta edycja warsztatów kulinarnych online. W cenie warsztatu uczestnicy otrzymują także książkę „Konopie i marihuana w kuchnioraz zestaw wyjątkowych produktów konopnych, potrzebnych do przygotowania potraw marki Full Spectrum. W zestawie znajdują się między innymi: nasiona konopi łuskane, olej z nasion konopi, białko konopne, 5g suszu CBD oraz herbatka. Warsztat daje uczestnikom wyjątkowy pakiet wiedzy i doświadczenia oraz narzędzia do ich pogłębiania i kontynuowania przygody z kuchnią konopną.

Więcej informacji o tym wydarzeniu znajdziesz tutaj.

Fanka festiwali i rave’ów, miłośniczka techno i electro. Uwielbiam jedzenie, koty i konopie.

Justyna Walentynowicz