Z tego artykułu dowiesz się:

Zalety konopnej kuchni
Innym plusem jest wykorzystanie całej rośliny. W przypadku palenia lub waporyzacji wykorzystuje się kwiatostany roślin. W konopnej kuchni są one najbardziej pożądane, jednak znajdziemy zastosowanie dla liści czy pyłku konopnego.

W konopnej kuchni wykorzystuje się przede wszystkim kwiatostany roślin, jednak znajdziemy zastosowanie dla liści czy pyłku konopnego.
Pierwsze kroki przed gotowaniem
Po pierwsze, wymaga od nas więcej zaangażowania niż wyjęcie młynka czy nalania wody do bongo. By móc rozpocząć gotowanie musimy się do tego przygotować.
Pierwszym wymogiem jest konieczność dekarboksylacji suszu. W świeżym suszu występuje nieaktywna, kwasowa forma THC i CBD, czyli THCA i CBDA. Susz musi zostać podgrzany, aby aktywować te kanabinoidy. Możemy tego dokonać nawet w piekarniku. Pominięcie tego kroku sprawi, że tak naprawdę zmarnujemy możliwości suszu.
Kolejny krok to przygotowanie infuzji. Owszem, możemy pokruszony susz dodać chociażby do ciastek, ale co więcej? Wykorzystanie w daniu samego suszu mocno ogranicza nam ich wachlarz. Właśnie dlatego tworzy się infuzje. W skrócie – przenoszą one składniki aktywne do naszego dania. Ze względu na najlepszą rozpuszczalność kanabinoidów infuzje tworzy się na bazie tłuszczy (np. mleka lub masła) lub alkoholu (nalewki czy ekstrakty).
Jeśli mamy już przygotowaną infuzję to dopiero teraz możemy zacząć przygodę z konopną kuchnią.

Skąd czerpać wiedzę?
Jeśli masz już za sobą pierwsze kroki w gotowaniu i chcesz się dalej rozwijać, albo po prostu zainteresował Cię ten temat, polecam warsztaty online, które poprowadzi Smailing Spoon. Odbędą się one w najbliższą sobotę, 19-go lutego o godzinie 10.00. Tematem przewodnim będzie tworzenie mleka infuzowanego, na którego bazie powstanie budyń. Poza deserem uczestnicy przygotują m.in. konopne naleśniki. Podczas warsztatów otrzymacie niezbędną wiedzę na temat gotowania na konopiach. Odbywać się będą w niewielkiej, 15-sto osobowej grupie, co pozwoli na swobodne zadawanie pytań. Po więcej informacji zapraszamy tutaj.
A czy Ty masz jakieś doświadczenie z konopnym gotowaniem? Jeśli tak, podziel się tym w komentarzu, a jeśli nie to daj znać, czy chciałbyś spróbować.🙂
